Kód oboru : 65-42-M/01
Název RVP : Hotelnictví
Název ŠVP : Zdravá výživa a sport v hotelnictví
Délka studia : 4 roky
Dosažené vzdělání : střední vzdělání s maturitní zkouškou
Možnost dalšího studia : VOŠ, VŠ
Absolvent:
– organizuje sportovní, pohybové, zážitkové, vzdělávací a volnočasové programy pro klienty
– ovládá principy zdravé výživy, dietního stravování, pravidla obsluhy a společenské etikety
– orientuje se ve vedení administrativy, ekonomice a legislativě
– ovládá dva světové jazyky a je schopen komunikovat v těchto jazycích
– osvojil si podstatu tržní ekonomiky, pochopil principy a druhy podnikání
– ovládá základní účetnictví
– ovládá základy psychologie a pravidla společenského chování
– osvojil si pravidla kultivovaného písemného vyjadřování v hotelové administrativě a obchodní korespondenci
– umí řešit provozní situace na úseku ubytovacím, stravovacím, technickém, ekonomickém, personálním
– má znalost geografie ČR a domácího i zahraničního cestovního ruchu
– zná strukturu turistických služeb a má základní dovednosti nezbytné k jejich provozování
Absolventi se uplatňují ve středních obchodně provozních a obchodně ekonomických funkcích v hotelích, podnicích a organizacích veřejného a účelového stravování, v ubytovacích, lázeňských a rekreačních zařízeních, v cestovních kancelářích, akciových, soukromých i státních podnicích. Jedná se o funkce referent ve státní správě a samosprávě v odborech kultury, sportu a cestovního ruchu, poradce v oblasti podpory zdraví a výživy, vedoucí zaměstnanec hotelových a restauračních úseků, pracovník obchodního nebo ekonomického útvaru, pracovník cestovní kanceláře a dalších institucí organizující turistické služby, podnikatel v hostinských činnostech a v ubytovacích službách.
Po získání praxe mají absolventi možnost uplatnit se v těchto oblastech jako řídící pracovníci nebo samostatní podnikatelé.
nedílnou součástí vzdělávacího programu studijního oboru Hotelnictví a turismus je praxe, která je realizována několika způsoby :
a/ vyučovací předmět
b/ předmět Praxe je začleněn do učebního plánu od 3.a 4.ročníku
c/ odborná praxe uskutečňována v několika týdenních blocích od 1.ročníku
d/ možnost strávit část praxe na zahraničních stážích (Itálie, Německo, Řecko, Kypr, Slovensko) v kvalitních gastronomických provozech
e/ gastronomické akce
f/ součástí praxe je i účast žáků na gastronomických akcích školy pro veřejnost ( rauty, bankety, hostiny apod.)
pro zájemce-žáky je každoročně organizována řada odborných kurzů pod vedením zkušených profesionálních lektorů, kteří v daném oboru dosáhli významných úspěchů :
barmanský kurz
baristický kurz
kurz vyřezávání zeleniny
sommeliérský kurz
kurz studené kuchyně
učitelé odborných předmětů připravují nejlepší žáky na účast v odborných gastronomických soutěžích, které jsou organizovány pro žáky středních škol. V těchto soutěžích se naši žáci pravidelně umisťují na předních místech ( Gastro Junior, Gastro Mánes, Mladý Sommeliér, Gastro Cup, Birell Cup apod.)
Aktuální výsledky z těchto soutěží pravidelně zveřejňujeme v průběhu školního roku na webu školy v sekci Novinky zde
učitelé odborných předmětů organizují každoročně řadu exkurzí do vybraných podniků dle stanoveného učebního plánu. Žáci se tak mají možnost seznámit s reálným provozem špičkových restaurací a hotelů např.v Praze, Brně, Hradci Králové i s gastronomickými provozy (pivovar, masokombinát, pekárna apod.)
jako součást výuky jsou pravidelně zařazovány přednášky a besedy, které vedou lektoří, kteří se danou problematikou zabývají na profesionální úrovni. Zaměření těchto akcí odpovídá školnímu vzdělávacímu programu, zahrnuje širokou oblast souvisejících obecných i odborných kompetencí v řadě předmětů (cizí jazyky, občanská nauka, ekonomika, dějepis, odborné předměty apod.)
Integrovaná střední škola Moravská Třebová nezklamala a v sobotu 24. května úspěšně prezentovala um svých žáků, ale i pracovníků na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v Litomyšli. Žáci Eva Olejníková (studijní obor hotelnictví, 2. ročník) a Matěj Kvapil (učební obor kuchař-číšník, 1.
V termínu od 22. do 26. dubna jsme se ve spolupráci s Integrovanou střední školou Moravská Třebová zúčastnili výměnné odborné praxe v České republice. Praxe se zúčastnily čtyři žákyně naší školy: Kristína Salicová, Ema Štrbová, Scarlett Kelemenová a Lenka Moravčíková. Provázela nás i naše
Ve dnech 9. a 10. dubna se na naší škole uskutečnil baristický kurz pod vedením pana Tomáše Zahradila. Vybraní žáci gastronomických oborů se díky němu seznámili s kávou od pěstování až po její distribuci. Naučili se kávu rozeznat podle způsobu zpracování
V úterý 25. března dostali žáci gastronomických oborů naší školy důvěru, aby spolu s učitelkami a mistrovými odborného výcviku zajistili celodenní stravování pro více než dvě stovky účastníků celostátní konference Hospodářsky a sociálně ohrožených území, která toho dne proběhla ve svitavské
Jak jinak využít předvánoční čas, nežli exkurzí? Žáci dvou tříd s převážně gastronomickým zaměřením, učební 1. KČL a studijní 2. HT se proto v úterý 17. prosince vydali na odbornou exkurzi do malého muzea kávy v Pardubicích Rosicích. Jeho majitel velice poutavě
Získat zkušenosti a poznat atmosféru velké barmanské soutěže. Právě s tímto cílem vyrazily v pondělí 2. prosince do jihomoravské metropole vedoucí učitelka odborného výcviku Marta Pluháčková spolu s učitelkou odborných gastronomických předmětů Bc. Veronikou Minaříkovou a několika žákyněmi z oborů kuchař – číšník
Oslavy svátku svatého Martina, spojené s degustací mladého vína a konzumací husí pečeně i dalších tematických pokrmů si po roce 2000 našly své pevné místo v také v tradici české gastronomie. Stranou tohoto dění tak nemůže zůstat ani naše škola, připravující v rámci jednoho
V rámci předmětu „Nauka o poživatinách“ paní učitelka Veronika Minaříková s žáky 2. ročníku studijního oboru hotelnictví při praktickém cvičení zpracovala přehled o množství cukru ve vybraných potravinách a nápojích. Žáci dané množství nejprve zjistili či dopočítali dle údajů na etiketě
Mezi vrcholné gastronomické soutěže, pravidelně úspěšně obesílané naší školou, patří m.j. Gastro Olomouc – Olima Cup. Soutěžní přehlídka, považovaná za jednou z nejvýznamnějších gastronomických akcí v České republice, každoročně přitahuje mladé talentované kuchaře a cukráře z řad žáků středních odborných
Pestrý výběr slaných i sladkých pokrmů teplé i studené kuchyně nalezli v sobotu 22. června 2024 na stánku ISŠ Moravská Třebová návštěvníci gastronomického festivalu SVITAVERNA, který se konal ve svitavském Parku Jana Palacha. Pracovnice školy ze střediska odborného výcviku gastronomických oborů,