INTERNÍ NAVIGACE
HomeMATURITNÍ OBORYZDRAVÁ VÝŽIVA A SPORT V HOTELNICTVÍ

ZDRAVÁ VÝŽIVA A SPORT V HOTELNICTVÍ

NOVÉ ZAMĚŘENÍ OBORU HOTELNICTVÍ / od 1.9.2020

CHARAKTERISTIKA STUDIJNÍHO OBORU

Kód oboru : 65-42-M/01
Název RVP : Hotelnictví
Název ŠVP : Zdravá výživa a sport v hotelnictví
Délka studia : 4 roky
Dosažené vzdělání : střední vzdělání s maturitní zkouškou
Možnost dalšího studia : VOŠ, VŠ


PROFIL ABSOLVENTA

Absolvent:

– organizuje sportovní, pohybové, zážitkové, vzdělávací a volnočasové programy pro klienty
– ovládá principy zdravé výživy, dietního stravování, pravidla obsluhy a společenské etikety
– orientuje se ve vedení administrativy, ekonomice a legislativě
– ovládá dva světové jazyky a je schopen komunikovat v těchto jazycích
– osvojil si podstatu tržní ekonomiky, pochopil principy a druhy podnikání
– ovládá základní účetnictví
– ovládá základy psychologie a pravidla společenského chování
– osvojil si pravidla kultivovaného písemného vyjadřování v hotelové administrativě a obchodní korespondenci
– umí řešit provozní situace na úseku ubytovacím, stravovacím, technickém, ekonomickém, personálním
– má znalost geografie ČR a domácího i zahraničního cestovního ruchu
– zná strukturu turistických služeb a má základní dovednosti nezbytné k jejich provozování


MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ

Absolventi se uplatňují ve středních obchodně provozních a obchodně ekonomických funkcích v hotelích, podnicích a organizacích veřejného a účelového stravování, v ubytovacích, lázeňských a rekreačních zařízeních, v cestovních kancelářích, akciových, soukromých i státních podnicích. Jedná se o funkce referent ve státní správě a samosprávě v odborech kultury, sportu a cestovního ruchu, poradce v oblasti podpory zdraví a výživy, vedoucí zaměstnanec hotelových a restauračních úseků,  pracovník obchodního nebo ekonomického útvaru, pracovník cestovní kanceláře a dalších institucí organizující turistické služby, podnikatel v hostinských činnostech a v ubytovacích službách.
Po získání praxe mají absolventi možnost uplatnit se v těchto oblastech jako řídící pracovníci nebo samostatní podnikatelé.

PRAXE

nedílnou součástí vzdělávacího programu studijního oboru Hotelnictví a turismus je praxe, která je realizována několika způsoby :
a/ vyučovací předmět
b/ předmět Praxe je začleněn do učebního plánu od 3.a 4.ročníku
c/ odborná praxe uskutečňována v několika týdenních blocích od 1.ročníku
d/ možnost strávit část praxe na zahraničních stážích (Itálie, Německo, Řecko, Kypr, Slovensko) v kvalitních gastronomických provozech
e/ gastronomické akce
f/ součástí praxe je i účast žáků na gastronomických akcích školy pro veřejnost ( rauty, bankety, hostiny apod.)

ODBORNÉ KURZY

pro zájemce-žáky je každoročně organizována řada odborných kurzů pod vedením zkušených profesionálních lektorů, kteří v daném oboru dosáhli významných úspěchů :
barmanský kurz
baristický kurz
kurz vyřezávání zeleniny
sommeliérský kurz
kurz studené kuchyně

ODBORNÉ SOUTĚŽE

učitelé odborných předmětů připravují nejlepší žáky na účast v odborných gastronomických soutěžích, které jsou organizovány pro žáky středních škol. V těchto soutěžích se naši žáci pravidelně umisťují na předních místech ( Gastro Junior, Gastro Mánes, Mladý Sommeliér, Gastro Cup, Birell Cup apod.)

Aktuální výsledky z těchto soutěží pravidelně zveřejňujeme v průběhu školního roku na webu školy v sekci Novinky zde

EXKURZE

učitelé odborných předmětů organizují každoročně řadu exkurzí do vybraných podniků dle stanoveného učebního plánu. Žáci se tak mají možnost seznámit s reálným provozem špičkových restaurací a hotelů např.v Praze, Brně, Hradci Králové i s gastronomickými provozy (pivovar, masokombinát, pekárna apod.)

BESEDY – PŘEDNÁŠKY

jako součást výuky jsou pravidelně zařazovány přednášky a besedy, které vedou lektoří, kteří se danou problematikou zabývají na profesionální úrovni. Zaměření těchto akcí odpovídá školnímu vzdělávacímu programu, zahrnuje širokou oblast souvisejících obecných i odborných kompetencí v řadě předmětů (cizí jazyky, občanská nauka, ekonomika, dějepis, odborné předměty apod.)

STANOVISKO ČEZ a.s. K OBORU 


 

 

Dopis_CEZ

[
TADY TO ŽIJE

Pestrý výběr slaných i sladkých pokrmů teplé i studené kuchyně nalezli v sobotu 22. června 2024 na stánku ISŠ Moravská Třebová návštěvníci gastronomického festivalu SVITAVERNA, který se konal ve svitavském Parku Jana Palacha. Pracovnice školy ze střediska odborného výcviku gastronomických oborů,

Od pondělí 3. do úterý 11. června proběhla v prostorách Střediska odborného výcviku – školní restaurace Fabrika ve Svitavách praktická část závěrečných zkoušek žáků 3. ročníku učebního oboru kuchař – číšník.   Zmíněné zkoušky jsou zaměřeny na vaření, obsluhu, stolničení, ale také

Od pondělí 27. do pátku 31. května probíhal v odborné učebně gastronomie volitelný barmanský kurz. Zúčastnilo se ho 12 žáků, kteří na závěr úspěšně složili závěrečnou zkoušku a získali certifikát. Lektorem byl pan David Švábenský, člen Barmanské asociace České republiky.   [gallery columns="4"

Regionální televize ze Žiaru nad Hronom natočila v květnu reportáž o dlouholetém partnerství mezi ISŠ Moravská Třebová a Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Žiaru nad Hronom a průběhu letošních výměnných stáží.   Ze služby YouTube jí lze shlédnout na zde

Předposlední den roku 2022 se pedagogičtí pracovníci školy společně sešli v odborné učebně ( připravené žáky a učiteli gastro předmětů) ke společnému bilancování. Specifikum naší školy je skutečnost, že realizované aktivity jsou rozptýleny podle oborů. zaměření a tříd a teprve po

Třetí (letošní závěrečný) turnus, složený z dvojice žáků studijního oboru Hotelnictví / Zdravá výživa a sport a jedné žákyně učebního oboru Kuchař - číšník se po celý minulý týden pilně činil a zvládli i pekelné tempo plně obsazeného hotelu. Trojici našich

Měsíc listopad, na jehož začátku vzpomínáme na naše blízké a ve kterém jsme si mimo jiné připomenuli 33. výročí Sametové revoluce je vhodným obdobím také k osvěžení historické paměti. Příležitost k němu a možnost obohatit netradiční formou své znalosti z

Není nad to, když dva šikovní studenti ( Zuzka  Mertová a Adam Vašek - žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví - zaměření Zdravá výživa a sport ) zúročí získané dovednosti a svůj talent a vytvoří propagační video školy. S nadhledem a humorem

Pokračujeme v reportážích z odborné stáže žáků gastronomických oborů v Holandsku.   Druhý turnus 4 žáků učebního oboru Kuchař-číšník pomalu končí. Jak vidíte z přiložených fotek, práce bylo dost , ale nic, co by naše šampióny zaskočilo. Mají totiž za sebou tvrdou

Město Moravská Třebová je aktivním spolupracujícím partnerem naší školy již řadu let. Jednou z aktivit, na které se podílí i finančně je podpora zahraničních odborných stáží a příspěvek na materiální vybavení jednotlivých oborů.   DOTACE NA VYBAVENÍ ODBORNÝCH UČEBEN V roce 2022 jsme