INTERNÍ NAVIGACE
HomeNovinkyŘemeslo má zlaté dno – závěrečné zkoušky učebních oborů

Řemeslo má zlaté dno – závěrečné zkoušky učebních oborů

Řemeslo má zlaté dno – závěrečné zkoušky učebních oborů

Tak jako je květen dobou maturit, přichází v červnu čas závěrečných zkoušek učebních oborů. V letošním školním roce k nim postoupilo 5 žáků oboru zedník a 10 budoucích kuchařů – číšníků. Závěrečná zkouška se skládá z písemné, praktické a ústní části. Zatímco její úvodní i závěrečná část se koná ve škole, praktické zkoušky učňovských oborů probíhají v reálném pracovním prostředí dané specializace a je jim vždy přítomen odborník z praxe.

 

Naši zedníci tak museli prokázat své dovednosti při komplexní rekonstrukci bytu v bytovém domě v Jaroměřicích u Jevíčka. Jejich výkony přitom mezi 5. a 7. červnem hodnotili nejen mistr odborného výcviku Vladimír Knöttig, ale také majitel stavební firmy Michal Jansa, který do ní na základě se školou uzavřené smlouvy také průběžně bere naše žáky na praxi.

 

Praktické závěrečné zkoušky oboru kuchař – číšník, zaměřené na znalost cizího jazyka, vaření, obsluhu i stolničení proběhly od pondělí 5. do pátku 9. června v atraktivním prostřední školní restaurace Fabrika ve Svitavách. Při přípravě vylosovaných pokrmů musí žáci pracovat s příslušnými normami teplé i studené kuchyně, při zkoušce ze stolničení je zase třeba navrhnout a prostřít slavnostní tabuli tzv. vyšší skupiny. Ta je vždy zaměřena na určité téma (svatba, rodinná oslava, svátek svatého Valentýna a podobně) a doladěná do všech detailů. Hodnotí se tak např. i nápaditost a kvalita výzdoby, květiny, nebo grafická úprava vytištěného menu.

 

U slavnostně prostřené tabule probíhá také přezkoušení z angličtiny. Toho se v letošním roce ujala paní učitelka Mgr. Soňa Marková. Ta s adepty závěrečných zkoušek vždy nejprve zavedla povšechnou společenskou konverzaci, při které se jí představili, aby se v další části zkoušení zaměřila na odborné termíny z oblasti gastronomie a profesionální komunikaci mezi číšníkem a anglicky mluvícím hostem.

 

Degustaci a hodnocení pokrmů se v rámci zkoušek ve Fabrice věnoval také executive chef restaurace Na Karlově v Litomyšli a mentor žáků gastronomických oborů naší školy Petr Bui. K bližšímu představení tohoto odborníka z praxe se v nejbližší době ještě vrátíme v samostatném článku.

 

Ústní část závěrečných zkoušek, které budou opět přítomní i odborníci z praxe, proběhne ve středu 21. června. Zbývá jen dodat, že kvalifikovaní řemeslníci jsou žádaným úzkoprofilovým zbožím a že o letošní absolventy učebních oborů ISŠ, mezi kterými je i Žaneta Pokorná, historicky první absolventka oboru zedník v Pardubickém kraji, se firmy na trhu práce doslova perou.

 

Share With: